BIOPEL MINI V9

ENERGIE REGENERABILĂ

 

 

 

 

 

             

 

 



OPOP BIOPEL MINI  seria LINE V-9


Cazane automate pe combustibil solid

 

OPOP BIOPEL

 

Cazanele automate cu combustibil solid simplifică semnificativ grija căldurii familiale, deoarece este suficient să reumpleți rezervorul de stocare o dată la câteva zile.

 

Cazanele automate sant eficient și ușor de intretinut. Datorită senzorului exterior și interior, acesta poate menține o temperatură stabilă în casă și este posibil să îl reglați de la distanță prin telefonul mobil sau computer.

 

Oferim cazane automate cu peleți , cazane automate pentru cărbune și peleți și cazane automate pentru cărbune  . Este de la sine înțeles că se încadrează în clasa a 4-a sau a 5-a de emisii și îndeplinesc condițiile de proiectare ecologică .

 

Dacă doriți să vedeți cazanul în direct, veniți în showroom  - urile  noastre  , unde puteți fi ajutate de oameni specializati pentru tipul de cazan si KW necesari optime pentru a va asigura caldura si confortul necesar pentru casa dumneavoastra.

 

 TEHNICĂ RENTABILĂ CU ENERGIE REGENERABILĂ


 

 

 

Garantia:

 

5 ani pentru sudura si partea metalica a cazanului , 2 ani pentru partea electronica

 

 

Pretul cazanelor sant expuse in EURO si nu contin TV

 

 

 

 

 

 

 

Extensi optionale pentru BIOPEL LINE

 

 

 

 

 

 

 

 

Curățarea automată a compresorului extinde intervalele de curățările manuale cu până  la  o jumătate de an.

 

Placa arzătorului,  și  pereții despărțitori din  schimbătorul de capdura din cazan sunt curățați în mod regulat cu aer comprimat . Toate acestea sunt controlate de  la panoul de comanda a cazanului in  intervale regulate, astfel încât schimbătorul și  arzătorul să rămână curate  mult timp fără a fi  nevoie de curățare manuală.

 

 

 

 

Peleți?

 

Peleții și brichetele, numite generic granule, pot fi de diverse dimensiuni. „Peleții sunt micuți, pot fi de 6 sau 8 mm şi au lungimea de 2-5 cm, iar brichetele sunt mai mari, de formă dreptunghiulară sau cilindrică, cu diametru de maximum 64 mm. Peleții se pot obține în mod normal din deșeuri la temperatură înaltă și presiune, dar se pot realiza practic din orice material organic. Deosebirea între peleți și brichete constă în dimensiunea redusă, dar și în forma regulată a peleților, fapt ce permite utilizarea acestora drept combustibil pentru centrale termice automatizate. Agropeleţii pot înlocui cu succes atât gazele naturale (foarte scumpe), cât şi cărbunii (foarte poluanţi).

 

Peleţii, numiţi şi „lemn lichid“, sunt produse fibroase obținute din aşchii, rumeguş, tocătură din resturi vegetale sau culturi energetice dedicate, presate sub presiune înaltă. Caracteristic peletului este că are o umiditate mult mai scăzută decât lemnele de foc, ceea ce conferă un randament termic mult mai ridicat. Arderea este reglabilă, făcând posibilă reducerea emiterii substanţelor nocive. Deoarece la fabricarea peleţilor se folosesc materii prime reciclabile, aceştia sunt de natură ecologică, deci îi putem considera combustibili cu ardere curată și o alternativă de încălzire cu cost stabil. Sunt mult mai ieftini faţă de gazul natural, iar puterea calorică este aproape dublă faţă de cea a lemnului :1 kg peleţi poate produce 4,7 kw sau 17 MJ/kg.

 

În plus, ard aproape fără emisii de fum, se depozitează cu uşurinţă, fiind ambalaţi în saci de 15-25 kg. Sunt nepoluanţi: cantitatea de CO2 provenită din ardere este egală cu cantitatea folosită de copaci pentru a creşte.

 

Cum se produc peletii ? 

 

Peletizarea este procesul prin care se produce combustibil solid / pelet din materiale agricole si forestiere cum ar fi: rumegus, crengi, resturi de scandura sau alte resturi lemnoase, frunze, paie, tulpini de floarea soarelui sau porumb, soia… Pentru ca acest proces tehnologic sa fie complet avem nevoie in afara de combustibil si de urmatoarele echipamente, care luate impreuna, formeaza linia de fabricatie peleti:

  •  

    Tocatoare sau maruntitoare pentru biomasa
  • Mixere
  • Uscatoare de peleti
  • Prese de peleti
  • Masina automata de impachetat
  • Tocatoarele pentru biomasa precum si mixerele sunt utilaje ce se folosesc pentru a uniformiza reziduurile lemnoase. Sunt dotate de regula cu un sistem de alimentare hidraulic format din discuri cu dinti din otel care asigura transportul dirijat al lemnului catre cutitele de taiere. Tocatorul permite controlul rolelor de alimentare acestea putand fi pornite sau oprite in ambele sensuri, si produce fragmente de lemn foarte uniforme, datorita unghiului de taiere de 90°.

    Uscatoarele de peleti se folosesc pentru a usca materialul tocat, dar care trebuie sa aiba o umiditate de sub 30% pentru uscatoarele clasice sau de sub 50% pentru uscatoarele cu tambur rotativ. In uscatorul cu tambur rotativ, curentul puternic de aer cald tine in suspensie materialul tocat ducand la uscarea acestuia. Datorita vitezei mari a curentului de aer si a faptului ca materialul tocat se afla in suspensie, suprafata de transfer intre aer si materialul solid este mare deci rezulta si o rata mare a transferului de caldura. Generatorul de aer cald este un cuptor pe baza de lemne sau carbune, dar la care poate fi adaptat si un arzator pe gaz sau combustibil lichid. Materialul tocat umed este uscat in cateva minute si este transportat mai departe prin intermediul unui ventilator centrifugal.

    Presele pot fi folosite si in gospodarii, ferme, unitati de productie, spre granularea furajelor pentru animale sau spre reciclarea diverselor materiale si transformarea acestora in peleti ce au o putere calorica mult mai ridicata fata de materia prima folosita, sau pot fi combinate cu tocatoare si uscatoare pentru a forma linii complete de produs peleti.

    Presele de peleti sunt utilaje ce folosesc motoare de putere care invart role metalice ce preseaza meterialul tocat pe o matrita cu gauri. In urma presarii prin aceste gauri materia prima tocata se compreseaza si formeaza o masa compacta ce ia forma, diametrul si lungimea gaurii din matrita. Datorita temperaturii de aproximativ 70-80 oC ce se produce prin frecare, fibrele din materia prima se unesc intre ele si se plastifiaza astfel ca peletii au o consistenta destul de dura. Matritele pot avea doua forme diferite plana si circulara, generand astfel doua modele diferite de prese: prese cu matrita plana si prese cu matrita circulara fiecare din aceste modele avand avantaje si dezavantaje.

    Masinile automate de impachetat in saci de plastic cu capacitate de reglaj intre 10 si 30 Kg sau in saci de rafie cu capacitate de reglaj intre 50 si 100Kg.